MIS ON TERVIS?

“Tervis on füüsilise, emotsionaalse, vaimse ja sotsiaalse heaolu seisund.”

                                                                              Maailma Tervishoiu Organisatsioon

Sõnad „tervis, terve ja tervik“ on sama tüvega ja on lihtne järeldada, et tervis on terviklik seisund, rohkem kui vaid alu või mõne muu kaebuse puudumine.

Tervis algab mõtlemisest. Mitte selles mõttes, et piisab vaid korraks mõelda ja kohe saan terveks, vaid selles, et tunnetada ja teadvustada, mis on minu väärtused ja prioriteedid, mis on mulle tegelikult tähtis, mille eest ma vastutan ja millesse panustan. Seega on vajalik tunnete, mõtlemise ja tegude kooskõla. 

Sümptom on kui keha appikarje: “Midagi on korrast ära, sa teed mulle liiga, aita mind.” Nende eitamine ja tabletiga mahasurumisne sageli vaid süvendab häiret.
Targem oleks aeg maha võtta, puhata ja teadvustada, mida ma olen valesti teinud, mida peaksin edaspidi tegema  ja oma eluviisi vastavalt sellele muuta.